Jordi / Retrat #61

“Des de l’Estació de França al món

Que difícil escollir un lloc a la ciutat de Barcelona, o al que havia sigut la ciutat de Barcelona, la plaça Sant Felip Neri, algun carrer del Xino, tants i tants bars, algún racó del Gòtic. De tots aquests llocs que ja no existeixen pels barcelonins en podria explicar mil anècdotes viscudes, però al final em vaig decidir per l’Estació de França, ja que crec que va tenir una significació determinant en el que ha sigut la meva vida, tan personal com professional.
La Barcelona dels 80, la que vaig viure, era una ciutat grisa i trista, pobre, però autèntica. M’extranya escoltar a gent de la meva generació o posterior, recordant aquella Barcelona com una ciutat alegre i de festa, potser perquè deuen confondre el que era la ciutat amb el seu moment vital: la joventut. En aquella època, amb un pal i una pedra ja feies una festa.
Vaig pendre consciència de l’existència de l’Estació de França quan a principis del 80 vaig anar a acomiadar als meus millors amics que marxaven de viatge amb interrail, jo no ho faria fins uns anys més tard, havent provat abans viatges en autostop creuant Europa. L’Estació era sortir fora, marxar de la ciutat, marxar del país (encara més trist, gris i pobre) i descobrir com es vivia fora, veure el lluny que estàvem dels joves de la nostre edat que vivien a Holanda, Alemanya, Dinamarca, semblava que entraves en un somni, ja no era el nivell de vida sinó les possibilitats que els oferia a ells la vida. Tornar era sempre un malson que només es podia suportar preparant el següent viatge.
Des d’aleshores, la ciutat sempre se m’ha fet petita, el país, tot ho trobava petit, passejar pels carrers d’Amsterdam o Bonn o Arhus eren una extensió del carrer Balmes, o les Rambles. Sortir, fer que la feina arribi tan lluny com sigui possible, créixer fora. El aquí segueix sent massa petit, i si vas a l’Estació de França sempre pots agafar algún tren que et porti lluny.”

jordi-2

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s