Germà / Retrat #96

img_0860

“No sóc barceloní. Hi treballo almenys dos o tres cops a la setmana i trobo que és una ciutat meravellosa, però el subconscient sempre em recorda que hi sóc de visita, que no hi pertanyo. Tanmateix m’agrada la ciutat, pels seus contrastos i les enormes diferències entre els pobles que es van fondre per formar la capital del país. Vas d’Horta a Gràcia i de Gràcia al Raval i te n’adones que Barcelona és una juxtaposició que –incomprensiblement– funciona com un tot.
De tots els racons de Barcelona, hi ha un que em té el cor robat des de sempre. La Central del Raval, l’antiga església de la Misericòrdia esdevinguda en llibreria. Una església transformada en llibreria, quina meravella! Durant uns quants anys hi vaig treballar ben a prop. D’aleshores ençà, sempre que puc m’escapoleixo per anar-hi a remenar llibres. I encara trobo a faltar la cafeteria i la seva carta de tes, ara suprimida.
La Central del Raval m’agrada perquè és el futur que jo voldria per a totes les esglésies del Planeta. Sempre que hi vaig no puc evitar imaginar-me el mateix: un món en el que totes els temples esdevenen llibreries. Un món on la fe religiosa és suplantada per la fe en els llibres, els indestructibles d’Asimov.
Us imagineu totes les esglèsies i catedrals –o mesquites o el que sigui– plenes de prestatges farcits de llibres i més llibres? Us imagineu uns capellans l’única funció dels quals fos ajudar-nos a penetrar i descubrir els tresors amagats a les seves pàgines? Una única fe veritable: la lectura.
Haig d’admetre que la meva fantasia també té el seu costat fosc. Després d’imaginar-me la felicitat derivada de la Religió dels Llibres, de seguida em venen al cap els aspectes negatius de tota religió. Puc imaginar-me, posem per cas, el bisbe Màrius Serra o l’arquebisbe Quim Monzó planyent-se de l’allunyament del jovent de la fe, bolcats a heretgies com l’Snapchat, el Twitter o el Facebook.”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s